Juhannuksena matkattiin perinteisesti kohti Rovaniemeä. Beaglet arvosteli hyvinkin tiukkana tunnettu Hannele Jokisilta. Tuvan arvostelu oli seuraava; Vankkarunkoinen narttu. Hyvä pään malli. Otsapenger voisi olla selvempi. Tasapainoiset kulmaukset. Erinomainen eturinta. Voimakas luusto, runko voisi olla hieman lyhempi ja jalat aavistuksen korkeammat. Karva voisi olla hieman karkeampi. Erinomainen luonne. Liikkuu hieman leveästi edestä, muutoin hyvin.

Tällä arvotelulla irtosi ERI3.

Tuva kävi parisen viikkoa sitten luustokuvissa. Tuloksena kyynärät 0/0 ja lonkat D/D. Ihan ei mennyt koko prosessi, kuin strömmössä. Tämä on ensimmäinen kerta, kuin kuvautan ketään omista koirista ja kyselin kovasti etukäteen tutuilta neuvoja, kenellä vaan on asiasta enemmän kokemusta. Melko yksipuolisesti tuli neuvoksi, että kuvaaja vaikuttaa lopputulokseen melko paljon. Suositusten perusteella valittiin sitten lääkäri ja kävi näin, että itse en päässyt töiden vuoksi Tuvaa kuviin viemään. Kuvauksen jälkeen sitten selvisi, että kuvannut lääkäri olikin aivan eri, kuin kenelle oli aika varattu. En tiedä sitten, vaikuttiko se lopputulokseen, mutta huono maku jäi kuitenkin siitä, että kysymättä lääkäri vaihdetaan. Lisäksi kuvaukseen tuntuu vaikuttavan hyvinkin moni asia hännän asennosta lähtien, niin voi olla, että käytän tulevaisuudessa Tuvan uudestaan kuvissa. Lonkka tulos yllätti täysin, Tuva ei ole ikinä oireillut millään tavalla. Ei edes pitkien metsäpäivien jälkeen.

Alkujärkytyksen jälkeen on kuitenkin ajatukset selkiytynyt ja kun ajatellaan kokonaisuutta koirassa, niin (varsinkin pienellä, kevyellä koiralla) lonkat on vain yksi osa koiraa. Huomion arvoinen asia lienee myös se, että beagleja on kuvattu alle 1% kannasta. Jostain syystä ajatusmalli monella on se, että koira on terve niin kauan, kuin sitä ei tutkita. Tilanne on kuitenkin täysin päinvastoin. Se on terve vasta, kun se on VIRALLISESTI tutkittu terveeksi. Siihen asti me arvaillaan ja oletetaan sen olevan, mutta me ei TIEDETÄ. Tuva on hyvä esimerkki, erinomaisella rakenteella varustettu koira, niin ei siitä ilmiasusta voi päätellä mitään. Ja jos Tuvaa ei olisi kuvattu, niin se olisi terve ;) .